Man som byter däck på en bil

Däck - vad bör man tänka på

Att ha bra däck har stor betydelse för din och andras säkerhet i trafiken. Däcken skall ha rätt mönsterdjup och lufttryck för att ge ett bra väggrepp.

Rätt däck

Många olyckor kan undvikas om rätt däck används till rätt årstid. För att köra tryggt och säkert på vintern är det viktigt att byta till vinterdäck i god tid. Den första frosthalkan kommer ofta som en överrasking för många.

När frostnätterna är över är det dags att byta till sommardäck. Innan bytet bör du kontrollera att torksprickor inte uppkommit under vintern och åldern på däcken.

Vid byte till sommardäck, tänk även på att:
 • mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm och helst över 3 mm.
 • kontrollera lufttrycket i instruktionsboken och fyll på vid behov.
 • lägg alltid bästa däcken bak.
 • efterdra hjulen efter att du kört 200 km.

15 april till den 15 oktober skall sommardäck användas. Det är inte olagligt att köra med odubbade friktionsdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Odubbade friktionsdäck har ett mönster och en gummiblandning som är anpassad att fungera när det är kallt och vinterväglag. Därav ger de sämre grepp och längre bromssträcka vid övriga årstider och väderleksförhållanden.

Mönsterdjupet skall enligt lag vara minst 1,6 mm på sommardäck men med tanke på risken för vattenplaning bör man dock byta ut däcken långt tidigare än så. De flesta brukar rekommendera att byta sommardäck senast vid tre millimeters mönsterdjup.

Första december till sista februari är det lag på att använda vinterdäck eller odubbade friktionsdäck. Dubbdäck får användas från den 15 oktober till den 15 april men även under annan tid om det är eller kan befaras bli vinterväglag.

Mönsterdjupet skall enligt lag vara minst 3 mm på vinterdäck men redan vid fem millimeters mönsterdjup är förmågan att stå emot slaskplaning märkbart försämrad. Därför rekommenderas däckbyte senast vid fyra millimeters mönsterdjup på vinterdäck.

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Rätt lufttryck i däcken

Hur mycket luft du skall ha i däcken varierar mellan olika bilar men lämpligt lufttryck brukar vara cirka 2.5 bar på en vanlig personbil. Rätt lufttryck som rekommenderas för din bil hittar du vanligtvis på en märkning på förardörren eller i bilens instruktionsbok. Följ alltid rekommendationerna från din biltillverkare.

Vad är risken med för lågt lufttryck i däcken?

 • Bilen blir svårare att styra.
 • Större risk för vattenplaning.
 • Större slitage på däcken.
 • Högre bränsleförbrukning.
 • Negativ miljöpåverkan.

Med för högt lufttryck i däcken slits de hårdare på mitten. Om du lastar bilen full inför semesterresan kan det vara bra att ha lite mer tryck än vanligt.

För en säker körning - anpassa alltid farten efter väglaget!
Bilskadereglerare Jimmy på Ömsen
Däckförvaring

Däck är färskvara, och för att inte försämra däckens egenskaper i onödan är det viktigt och snällt mot plånboken att förvara dem på ett bra sätt.

 

Att tänka på

 • Förvara dem i ett mörkt och svalt utrymme inomhus.
 • Skydda däcken från ljus.
 • Förvara dem helst hängande.
 • Placera inte föremål på dem.
 • Skydda däcken från att komma i kontakt med lösningsmedel, olja eller fetter.

Däckshotell är en perfekt lösning för dig som har utrymmesbrist och samtidigt vill att någon annan påminner samt ser över dina däck inför de olika däckssäsongerna.

Site by Strax