Använd rätt däck

Många olyckor kan undvikas om rätt däck används till rätt årstid. För att köra tryggt och säkert på vintern är det viktigt att byta till vinterdäck i god tid. Den första frosthalkan kommer ofta som en överraskning för många.

Vinterdäck

Första december till sista februari är det lag på att använda vinterdäck eller odubbade friktionsdäck. Dubbdäck får användas från den 15 oktober till den 15 april men även under annan tid om det är eller kan befaras bli vinterväglag.

Mönsterdjupet skall enligt lag vara minst 3 mm på vinterdäck men redan vid fem millimeters mönsterdjup är förmågan att stå emot slaskplaning märkbart försämrad. Därför rekommenderas däckbyte senast vid fyra millimeters mönsterdjup på vinterdäck.

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Vi rekommenderar dubbdäck på vintern då de har trygga egenskaper i vid isigt och snöigt väglag.

Man känner igen dessa på att de inte har sajpningar men de är märkta M+S och snöflingesymbol.

De får användas året runt men de är inte ett tryggt däck på vare sig sommar eller vintern så vi avråder från köp av dessa.

De fungerar genom att de har täta sajpningar med gummiblandning anpassat till nordiska vinterförhållanden. I gummit blandar många tillverkare in något friktionsmaterial som river i isen då de inte har dubb. Då de inte har dubb så har de inte samma grepp på is, så av den orsaken rekommenderar vi dubbat.

Fördelen med dem är att de ofta har bra våt- och torrvägsegenskaper och bullrar mindre. De får användas på sommaren men det avråder vi från då de har dåligt grepp vid sommartemperaturer. De är märkta med M+S och snöflingesymbol.

Vad gäller bilen och släpvagnen ska du alltid ha likvärdiga eller bättre däck på vagnen jämfört med bilen. Det innebär att om du har dubbade vinterdäck på bilen måste du ha dubbdäck på vagnen också. Har du dubbfria vinterdäck på dragbilen så får du fortfarande ha dubbade däck på vagnen men också dubbfria.

Du får däremot inte ha dubbfria däck på vagnen om du har dubbade vinterdäck på bilen. Det handlar om att vagnen inte ska kunna vika åt sidan på grund av sämre fäste än bilen på vinterväglag.

Däckets tillverkningsdatum anges på sidan av däcket med så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret. Till exempel betyder 1620 vecka 16 2020.

Vi rekommenderar byte av däcken efter 6 år oavsett skick eftersom gummit hårdnat av ålder.

När frostnätterna är över är det dags att byta till sommardäck. Innan bytet bör du kontrollera att torksprickor inte uppkommit under vintern och åldern på däcken.

15 april till den 15 oktober skall sommardäck användas. Det är inte olagligt att köra med odubbade friktionsdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Odubbade friktionsdäck har ett mönster och en gummiblandning som är anpassad att fungera när det är kallt och vinterväglag. Därav ger de sämre grepp och längre bromssträcka vid övriga årstider och väderleksförhållanden.

Mönsterdjupet skall enligt lag vara minst 1,6 mm på sommardäck men med tanke på risken för vattenplaning bör man dock byta ut däcken långt tidigare än så. De flesta brukar rekommendera att byta sommardäck senast vid tre millimeters mönsterdjup.

Däckförvaring

Däck är färskvara, och för att inte försämra däckens egenskaper i onödan är det viktigt och snällt mot plånboken att förvara dem på ett bra sätt.

Att tänka på:

 • Förvara dem i ett mörkt och svalt utrymme inomhus.
 • Skydda däcken från ljus.
 • Förvara dem helst hängande.
 • Placera inte föremål på dem.
 • Skydda däcken från att komma i kontakt med lösningsmedel, olja eller fetter.

Däckshotell är en perfekt lösning för dig som har utrymmesbrist och samtidigt vill att någon annan påminner samt ser över dina däck inför de olika däckssäsongerna.

Vid byte till sommardäck, tänk på att:
 • mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm och helst över 3 mm.
 • kontrollera lufttrycket i instruktionsboken och fyll på vid behov.
 • lägg alltid bästa däcken bak.
 • efterdra hjulen efter att du kört 200 km.

Rätt lufttryck i däcken

Hur mycket luft du skall ha i däcken varierar mellan olika bilar men lämpligt lufttryck brukar vara cirka 2.5 bar på en vanlig personbil. Rätt lufttryck som rekommenderas för din bil hittar du vanligtvis på en märkning på förardörren eller i bilens instruktionsbok. Följ alltid rekommendationerna från din biltillverkare.

Vad är risken med för lågt lufttryck i däcken?

 • Bilen blir svårare att styra.
 • Större risk för vattenplaning.
 • Större slitage på däcken.
 • Högre bränsleförbrukning.
 • Negativ miljöpåverkan.

Med för högt lufttryck i däcken slits de hårdare på mitten. Om du lastar bilen full inför semesterresan kan det vara bra att ha lite mer tryck än vanligt.

Nordiska friktionsdäck

Nordiska friktionsdäck märks med snöflinga och M+S.

För en säker körning - anpassa alltid farten efter väglaget!