Förhindra inbrott

Du kan till exempel förbättra lås, säkra fönster och dörrar och installera avskräckande larm och armaturer med rörelsevakt på mörka platser utomhus. Ordna att någon tömmer postlådan och ser till huset då du är bortrest. Några lampor inomhus kan då tändas och släckas genom att koppla in en timer.

Checklista för att förhindra inbrott i ditt hem

Det finns ett antal saker att tänka på för att undvika inbrott. Noggrannhet när det gäller dörrar och fönster är en del. En annan är rätt utrustning. Med rätt lås minimerar du riskerna.

 • Se till att alla dörrar (även altan och garage) har godkända lås. Även fönster som kan nås från markplan bör ha lås. Om du bor i lägenhet rekommenderar vi en säkerhetsdörr.
 • Byt lås när du flyttar in och ha helst dörren låst även när du är hemma. ”Smygtjuvar” känner på dörrar för att komma åt värdesaker precis innanför
 • Förvara inte värdesaker, nycklar, datorer eller kameror synliga från fönstren eller precis innanför ytterdörren.
 • Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter. 
 • Meddela dina närmaste grannar om du ska resa bort. 
 • Lura tjuven genom timerinställd belysning och genom att en granne plockar bort posten när du är bortrest.
 • Om du ska vara bortrest en längre tid, be någon klippa gräsmattan eller skotta snö. Du kan även be grannen slänga sina sopor i din tunna och parkera sin bil på din uppfart för att få huset att se bebott ut.
 • Täck inte fönster helt med växter och persienner
 • Tala inte om på sociala medier att du ska resa bort. Se även till att positioneringstjänster, exempelvis Facebook Places är låsta så att bara dina vänner kan se dem.
 • Förvara trädgårdsredskap och stegar inne eller i låst förråd – förhindra att de blir inbrottsredskap.
 • Städa inte ”för mycket” – låt gärna en vattenslang och ett par träskor ligga framme. 
 • Om du har fritidshus kan en vägbom och inhägnad vid till exempel bryggor ge ökad säkerhet.

Lämna hemmet tryggt under semestern

Inbrottstjuvar håller utkik efter bostäder som är tomma, framför allt i småhusområden. Om bostaden står tom under semestern, lönar det sig till exempel att be grannen eller någon vän tömma brevlådan regelbundet.

Samtidigt när någon vattnar blommorna inomhus finns det anledning att också vattna växterna på gården och gräsmattan. En uttorkad gräsmatta skvallrar om att ingen är hemma.

Gårdsljus med ett skymningsrelä eller en rörelsedetektor är också bra sätt att få hemmet att se bebott ut.

I småhusområden är det till stor hjälp om grannskapet som finns på plats håller ett öga på omgivningen och ingriper om de ser att något misstänkt är i görningen. Ömsesidig hjälp lönar sig.

Lämna inte meddelanden i din telefonsvarare eller på de sociala medierna om att du är på en semesterresa. Offentlig information om en resa är som en inbjudan till tjuvar.

Det är säkrast att låsa dörrarna så att vredet spärras och dörrarna inte kan öppnas utan nyckel. Inga fönster eller luckor får lämnas öppna eller på glänt.

Stäng av strömmen på elektroniska apparater när du åker på semester. Stäng också kranar till tvättmaskiner, tvättställen och duschar. Gör en liten kontrollrunda innan du lämnar hemmet så behöver du inte gå och grubbla över om du stängde av strykjärnet eller inte.

Fäst dekaler om bevakning eller säkerhetssystem till exempel på postlådan, ytterdörrarna och fönstren.