Här kommer några viktiga tips och råd att tänka på i sommar:

Vatten och staket

Dåliga staket med slaka band eller rep, kan leda till att hästarna fastnar och i värsta fall får rejäla skador av band och rep som inte går av. Se till att ha sträckta band med fungerande el, som kontrolleras dagligen.

Glöm inte att ge hästen färskt vatten - stillastående vatten bör hägnas in så att hästarna inte frestas att dricka av det vattnet.

Sol och insekter

Under de varmaste sommarveckorna brukar bitande flugor som broms, hästflugor och knott dyka upp och irritera hästarna.
Se till så att hästarna har gott om skugga under varma dagar och använd ett effektivt medel eller bromsfällor som håller de bitande insekterna på avstånd eller låt hästarna vara inne i stallet under de hetaste timmarna när insekterna är som mest aktiva.

Ögoninflammation och fästingar

Många hästar drabbas av rinnande ögon under sommaren. Flugor som irriterar och stark sol kan snabbt ge ögoninflammation som behöver behandlas. Om hästen kisar eller har en trögflytande vätska från ögat bör veterinär kontaktas för att sätta in behandling.
Använd gärna en flugluva eller liknande för att undvika att ögonen blir irriterade.
Fästingar kan överföra anaplasma till häst. Symptomen är hög feber, tjocka ben, vinglig gång och stor allmänpåverkan. Kontakta veterinär om hästen uppvisar sådana symptom. Ta för vana att söka igenom hästen noga och ta bort fästingarna.

Ta hand om din häst och ha en riktigt skön sommar!