Nyckeltips för en smidig flytt

Det finns många områden att ta i beaktande då du ska flytta, saker du inte får glömma. Vi har sammanställt några av de viktigaste punkterna att kontrollera innan flyttlasset går. 

Ta hand om ditt hem

När du flyttar hemifrån är det viktigt att försäkra ditt nya hem. Hos oss är Hemöms U25 en passlig hemförsäkring för dig som är under 25 år. En hemförsäkring säkerställer en trygghet mot oväntade händelser som brand, stöld eller vattenskador. Den erbjuder också skydd för alla saker i ditt boende och ditt ansvar gentemot andra.

En hemförsäkring är i många fall ett krav ifrån hyresvärdar, som en del av hyresavtalet. Du måste alltså ha en hemförsäkring för att kunna flytta in i ditt nya hem.

På Ömsen uppmuntrar vi alltid till ett skadeförebyggande tankesätt. En försäkring är till för att trygga dig och ditt hem ifall olyckan skulle vara framme. Däremot finns det många sätt att minska risken för att olyckor inträffar överhuvudtaget.

I din nya bostad ska det finnas brandvarnare och brandsläckare, och vi rekommenderar också att du har en brandfilt lättåtkomlig. Kom ihåg att regelbundet testa din brandvarnare och byta ut den efter fem år. Det är viktigt att du vid en eventuell brand vet hur du använder din brandsläckare, och hur du säkrast tar dig ur bostaden. Se till att bekanta dig med detta direkt vid inflyttning.

Glöm inte att meddela oss på Ömsen om din flytt. Du kan enkelt göra en adressändring via Mina Sidor. Det är också viktigt att meddela din flytt till andra relevanta parter. För att säkerställa att din adress är korrekt hos olika myndigheter och företag krävs en adressändring även hos dem. 

För att bidra till en säker tidsperiod i ditt nya boende är det bra att ha ett skriftligt hyresavtal. När du har fått ditt hyresavtal ska det läsas igenom noggrant innan du skriver under. Då är du medveten om uppsägningstider, hyresvillkor och dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst.

Det finns olika typer av avtal som kan behövas för att du ska känna dig förberedd inför flytten och för att allt ska fungera smidigt i din nya bostad. Vi ger dig en översikt över viktiga avtal att överväga:  

  • Elavtal
  • Bredbandsavtal
  • Sophämtning
  • Parkeringsplats
  • TV-tjänster
  • Mobilabonnemang

Alla dessa avtal behöver inte vara nödvändiga för alla, men det är bra att se över vilka som kan vara relevanta för dig och din situation. Genom att ha rätt avtal på plats kan du skapa en bekväm och välfungerande vardag i ditt nya hem.

Ekonomiskt ansvar

Att flytta hemifrån kräver att du har kontroll över din ekonomi. Genom att skapa en budget och hålla koll på dina utgifter kan du undvika oväntade kostnader. Det finns flera utgifter att se över: hyra, el, vatten, försäkringar, sopor, telefon, mat, träning med mera. Planering är A och O inom din personliga ekonomi. Genom att planera dina utgifter garanterar det dig trygghet i vad du kommer att spendera varje månad. Att planera för att storhandla och laga mat i vardagen hjälper dig att spara, istället för små spontana inköp varje dag.

Har du även koll på dina banktjänster? Det kan vara bra att kolla upp sina banktjänster inför en flytt. Det hjälper dig att ta ansvar över din egen ekonomi och att undvika oförutsedda utgifter.

Skydda dig själv

Efter du har skaffat en hemförsäkring är det också viktigt att inte glömma bort dig själv. Ömsens personförsäkringar säkerställer trygghet för dig vid sjukdom, olycka eller dödsfall.

Konsten att flyttpacka

När du förberett allt inför din flytt är det dags att påbörja själva flyttprocessen. Flyttpackning kan kännas överväldigande, men med rätt planering och tips kan processen bli både smidigare och mer organiserad.

Att påbörja flyttpackningen i god tid minskar stressen och ger dig möjlighet att noggrant gå igenom dina saker. Detta säkerställer att du inte glömmer något efter dig.

En välplanerad flyttpackning gör processen enklare. Du kan börja med att diskutera ett inflyttningsdatum som passar både dig och din hyresvärd eller fastighetsförvaltare. Se över hur mycket ägodelar du har för att uppskatta antalet flyttlådor du behöver, och vad som krävs för att transportera allt till ditt nya hem. Flyttkartonger är ett hållbart alternativ för att packa ner dina saker. De kan användas flera gånger, så spara dem inför nästa flytt.  

För att undvika lådorna från att bli för tunga fördela vikten jämnt. Lägg inte alla tyngre föremål i samma låda, detta gör det lättare att bära lådorna på flyttdagen. Skydda dina ömtåliga saker som porslin, glas och elektronik genom att använda papper, bubbelplast eller kläder och handdukar. Märk lådorna för att se vad de innehåller, samt vilket rum i din bostad som de ska packas upp. Använd tydlig märkning på de ömtåliga lådorna för att komma ihåg att hantera dem varsamt. Numrera alla lådor med nummer för att kunna hålla koll på att alla har kommit med i flyttlasset.

Genom olika säkerhetsåtgärder kan du tryggt genomföra din flytt utan oro för förluster eller stölder. Lås bil och släp när du lämnar dem. Använd ett trailerlås för att skydda ditt släp från stöld. Lämna inte olåsta bilar eller släp obevakade för att skydda dina tillhörigheter.

Kom ihåg att be om hjälp. Att flytta är en tung process och kan vara svårt att genomföra själv. Organisera hjälp från vänner, familj eller professionella flyttfirmor i förväg för att få hjälp på flyttdagen.