Ömsen i faddersamarbete för ukrainska barn

Pressmeddelande 24.05.2022

Tillsammans med IFK Mariehamn och Åland United startar Ömsen ett faddersamarbete med fokus på ukrainska flyktingbarn. Spelare från de båda fotbollslagen agerar faddrar för ukrainska flickor och pojkar och blir deras förebilder så de lättare kan komma in i det åländska samhället.

Ömsen sponsrar sedan tidigare IFK Mariehamn och Åland United. Nu utökas det samarbetet till att spelare från varje lag blir faddrar för fotbollsintresserade ukrainska barn.

-Tanken är att barnen ska börja spela fotboll i de båda lagens ungdomsverksamheter. Ett aktivt liv med rörelse och gemenskap är bra för barnen och genom samarbetet får de träffa andra barn och få nya kompisar och vi tror att det hjälper till att få dem att komma in i det åländska samhället. Vi är glada att vi tillsammans med fotbollsklubbarna kan hjälpa till med det, säger Thomas Lundberg, vd och koncernchef i Ömsen.

Åland har tagit emot över 200 flyktingar från Ukraina. Varav flertalet barn.

-Att komma in i en gemenskap med andra killar och tjejer är viktigt för alla barn. Det känns viktigt att vi kan bidra som faddrar, säger Signy Aarna som spelar i Åland United.

-Jag minns hur kul jag tyckte det var att få nya kompisar och komma in i ett lag när jag började spela fotboll som ung kille. All sport är bra för ungdomar både som fysisk aktivitet och att lära sig fungera i ett lag tillsammans med andra, säger Robin Sid från IFK Mariehamn.

För ytterligare frågor:

Thomas Lundberg
Verkställande direktör
018 27665
thomas.lundberg@omsen.ax