Jordglob

Lämna hemmet tryggt under semestern

Under semestersäsongen har inbrottstjuvar högsäsong. Beakta nedanstående säkerhetstips, så kan du semestra i lugn och ro.

1. Lämna inte hemmet så att det ser obebott ut   

Inbrottstjuvar håller utkik efter bostäder som är tomma, framför allt i småhusområden. Om bostaden står tom under semestern, lönar det sig till exempel att be grannen eller någon vän tömma brevlådan regelbundet.

Samtidigt när någon vattnar blommorna inomhus finns det anledning att också vattna växterna på gården och gräsmattan. En uttorkad gräsmatta skvallrar om att ingen är hemma.

Gårdsljus med ett skymningsrelä eller en rörelsedetektor är också bra sätt att få hemmet att se bebott ut.

2. Be grannarna hålla utkik

I småhusområden är det till stor hjälp om grannskapet som finns på plats håller ett öga på omgivningen och ingriper om de ser att något misstänkt är i görningen. Ömsesidig hjälp lönar sig.

3. Undvik semestermeddelanden

Lämna inte meddelanden i din telefonsvarare eller på de sociala medierna om att du är på en semesterresa. Offentlig information om en resa är som en inbjudan till tjuvar.

4. Lås dörrar och fönster

Det är säkrast att låsa dörrarna så att vredet spärras och dörrarna inte kan öppnas utan nyckel, eller att låsa dörrarna med polislås. Inga fönster eller luckor får lämnas öppna eller på glänt.

5. Förhindra brand- och läckageskador

Stäng av strömmen på elektroniska apparater när du åker på semester. Stäng också kranar till tvättmaskiner, tvättställen och duschar. Gör en liten kontrollrunda innan du lämnar hemmet så behöver du inte gå och grubbla över om du stängde av strykjärnet eller inte.

6. Låt en expert bevaka ditt hem och skaffa ett säkerhetssystem

Fäst dekaler om bevakning eller säkerhetssystem t.ex. på postlådan, ytterdörrarna och fönstren.