Nyckel i lås

Inbrott

För att försvåra för tjuven och motverka inbrott finns det flera olika saker du själv kan göra. Det mesta handlar om att försvåra för tjuven att ta sig in i ditt hem och att arbeta ostört.

Du kan till exempel förbättra lås, säkra fönster och dörrar och installera avskräckande larm och armaturer med rörelsevakt på mörka platser utomhus. Ordna att någon tömmer postlådan och ser till huset då du är bortrest. Några lampor inomhus kan då tändas och släckas genom att koppla in en timer.

Checklista för att förhindra inbrott i ditt hem

Det finns ett antal saker att tänka på för att undvika inbrott. Noggrannhet när det gäller dörrar och fönster är en del. En annan är rätt utrustning. Med rätt lås minimerar du riskerna.

 1. Se till att alla dörrar (även altan och garage) har godkända lås. Även fönster som kan nås från markplan bör ha lås. Om du bor i lägenhet rekommenderar vi en säkerhetsdörr.
 2. Byt lås när du flyttar in och ha helst dörren låst även när du är hemma. ”Smygtjuvar” känner på dörrar för att komma åt värdesaker precis innanför
 3. Förvara inte värdesaker, nycklar, datorer eller kameror synliga från fönstren eller precis innanför ytterdörren.
 4. Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter. 
 5. Meddela dina närmaste grannar om du ska resa bort. 
 6. Lura tjuven genom timerinställd belysning och genom att en granne plockar bort posten när du är bortrest.
 7. Om du ska vara bortrest en längre tid, be någon klippa gräsmattan eller skotta snö. Du kan även be grannen slänga sina sopor i din tunna och parkera sin bil på din uppfart för att få huset att se bebott ut.
 8. Täck inte fönster helt med växter och persienner
 9. Tala inte om på sociala medier att du ska resa bort. Se även till att positioneringstjänster, exempelvis Facebook Places är låsta så att bara dina vänner kan se dem.
 10. Förvara trädgårdsredskap och stegar inne eller i låst förråd – förhindra att de blir inbrottsredskap.
 11. Städa inte ”för mycket” – låt gärna en vattenslang och ett par träskor ligga framme. 
 12. Om du har fritidshus kan en vägbom och inhägnad vid till exempel bryggor ge ökad säkerhet.

Källa: Folksam