Hushållsmaskiner

Många bränder i våra hem uppstår i hushållsmaskinerna. Hur konstigt det än kan låta är det oftast de ”våta” maskinerna som brinner. Det beror ofta på bristande skötsel och rengöring.

En bra regel när det gäller hushållsmaskiner är att bara använda dem när du är hemma och vaken. Då har du större möjlighet att upptäcka och kväva en brand.

Tvätt och disk

Torktumlare har filter som måste rengöras efter varje användning för att förhindra dammsamling som täpper igen filtren. När det gäller tvätt- och diskmaskiner är det svårare att kontrollera dem eftersom de är anslutna till både vatten och avlopp. Tänk på att aldrig använda maskinerna när du sover eller huset är tomt. Blir det kortslutning i en maskin och du inte är hemma kan branden snabbt sprida sig.

Städa bakom kyl och frys

De flesta av oss är noggranna med att frosta av och tvätta ur kyl och frys. Ännu viktigare är det att du dammsuger runt kompressor och kylslingor eftersom det damm som samlas där kan bli så tätt att det börjar brinna av värmen från kompressorn. 

Ett annat tips är att sätta in en timer på både kaffebryggaren och strykjärnet så behöver du aldrig fundera över om du stängde av strömmen eller inte.

Kom ihåg

  • Lämna aldrig elektriska maskiner igång utan uppsikt
  • Sätt in en brandvarnare även i tvättstugan, gärna sammankopplad om tvättstuga ligger på ett annat våningsplan än där du normalt vistas
  • Använd timer till kaffebryggare, strykjärn, våffeljärn etc
  • Ha en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma

Mer information

Så skyddar du ditt hem mot brand (pdf)