Råd till dig som vill köpa kanin

Vad äter en kanin och vilken bur ska man ha till sin kanin? Hur ser man om kaninen är sjuk och hur får man kaninen att tycka om att gå i koppel? Svaret på dessa frågor och mycket mer har veterinär Marianne Tornvall, specialist på behandling av exotiska djur.

Vad äter en kanin?

Kaniner är liksom hästar och kor betande djur. I naturen äter de gräs, ogräs, blad, grenar och växter som de når upp till. När vi har kaniner som husdjur ger man dem hö, grenar och bladgrönsaker för att göra det så likt den naturliga maten som möjligt. På sommaren kan man plocka mycket av kaninens mat utomhus.

Kaniner ska inte äta fröblandningar, frukt, morötter, knäckebröd, havre, skorpor eller annat som vi människor äter. Man kan ge någon matsked fiberrika pellets varje dag men inte mer.

Vad behöver kaninen ha i sin bur för att må bra?

Det viktigaste är att buren är så stor som möjligt och att man släpper ut kaninen minst en gång om dagen. I buren kan man ha ett tjockt lager halm som täcker botten. Det är mjukt och skönt för kaninen att gå på och de flesta kaniner tycker om att gräva i och leka med halmen.

I toahörnan kan man ha en toalåda eller bara fylla hörnet med något som suger upp, t.ex. papperspellets. Det måste finnas ett hus eller en tunnel för kaninen att gömma sig i. Det är också bra med någon eller några aktivitetsleksaker, till exempel en höboll. Vatten kan man ge antingen i en skål eller en vattenflaska. Man måste byta vatten minst en gång om dagen.

Kan man ha sin kanin utomhus året runt?

Det går utmärkt så länge kaninen har ett torrt, rent och dragfritt hus att gå in i om det blir kallt. Man kan fylla huset med halm som isolerar bra riktigt kalla dagar.

Bör man ha en eller flera kaniner?

Kaniner vill gärna ha sällskap så det bästa är att skaffa två eller fler kaniner från början

Finns det olika raser av kaniner?

Ja, det finns många olika raser. Allt från de små hermelinkaninerna till de stora belgiska jättarna.

Hur gammal blir en kanin?

En kanin blir ungefär åtta år men det finns kaniner som blivit så gamla som 10-12 år. De riktigt stora raserna lever lite kortare tid, cirka 4-5 år.

Hur ser man om kaninen är sjuk?

Det kan vara svårt att se om en kanin är sjuk. Eftersom kaniner i naturen kan bli attackerade och uppätna av rovdjur, är de duktiga på att låtsas vara friska. Minsta förändring i hur kaninen uppför sig, kan därför vara ett tecken på att kaninen är sjuk. Det kan vara att kaninen inte hoppar fram till burdörren när maten serveras, att den plötsligt börjar bitas, att den kissar på fel ställe eller att den tappar mycket päls.

Riktigt allvarliga tecken på sjukdom är om kaninen inte vill äta eller om den inte bajsar. Då är det alltid bråttom till veterinären!

Vilka sjukdomar är vanliga att en kanin får?

Det är vanligt med snuva på kaniner. Kaniner har också lätt att få problem med magen. Vädurskaniner får ofta öroninfektioner och tandsjukdomar. Det finns också en besvärlig parasit som kan ge sjukdomar i nervsystemet eller njurarna.

Hur får man sin kanin att tycka om att gå i koppel?

Att vara hårdhänt med en kanin lönar sig sällan. Tvärtom, de brukar bli mer bångstyriga då. Därför måste man långsamt och fint vänja kaninen vid selen. Man kan ge små godbitar medan man håller på så att kaninen tycker det ”lönar sig” att ha selen på sig.

Vad är bra för en kanin att gnaga på?

Kaniner gillar att gnaga på det mesta, även saker som inte är så lämpliga, elsladdar till exempel. Det bäst att ge är naturgrenar av olika slag. De flesta vanliga nordiska trädslag fungerar utmärkt. En favorit brukar vara grenar från fruktträd - självfallet får träden inte vara besprutade!