Kattförsäkring - frågor och svar

Det kan dyka upp många frågor när det gäller kattförsäkring. Här ger vi dig svar på tio vanliga frågor.

Vad är det för skillnader mellan olika försäkringar?

Olika försäkringar har olika syften. Skillnaden ligger i vad du vill försäkra dig mot.

  • En veterinärvårdsförsäkring skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om din katt behöver undersökas och behandlas av en veterinär till följd av sjukdomar eller olycksfall.
  • En livförsäkring ger ersättning om din katt dör.
  • För dig som uppfödare har vi en avelsförsäkring.

Till dig som funderar på att köpa en försäkring råder vi dig till att se över just ditt behov och de faktorer som är viktiga för dig.

Vad kostar en kattförsäkring?

Priset för en kattförsäkring bygger på de skadekostnader din kattras har haft och vilket kön katten har. Det innebär att alla kattraser ska bära sin egen kostnad.  För katter som försäkras efter sju års ålder tillkommer ett ålderstillägg.

När behövs veterinärintyg?

Ibland behövs ett veterinärintyg för att teckna eller ändra försäkringen. Tänk på att veterinärintyget inte får vara äldre än 7 dagar när du tecknar eller ändrar din försäkring.

Vi behöver ett veterinärintyg:

  • Om du försäkrar katten när den är sex år eller äldre
  • Om katten har ett livförsäkringsbelopp som är högre än 1200 euro.
  • Om katten är importerad från ett land utanför Norden.
  • Om katten har eller haft en sjukdomshistorik kan vi begära ett nytt veterinärintyg.

Vi behöver alltid en hälsodeklaration när du tecknar en försäkring. En hälsodeklaration består av frågor om kattens tidigare och nuvarande eventuella skador eller sjukdomar. En hälsodeklaration kan du som kund lämna muntligt eller skriftligt.

Måste min katt vara vaccinerad för att kunna försäkras?

Ja, För att kunna få ersättning för kattpest krävs att katten är vaccinerad mot den sjukdomen.

Jag ska köpa en kattunge snart, när ska jag försäkra den och vilken försäkring ska jag välja?

Du kan försäkra din kattunge från och med att den har blivit sex veckor gammal. Vi rekommenderar en veterinärvårdsförsäkring för alla katter. Har du köpt en raskatt kanske du även vill kunna få ersättning för inköpspriset om katten skulle dö eller avlivas. Ska katten gå i avel rekommenderar vi även att du tecknar en tilläggsförsäkring för avel. 

Är det någon anledning att ha kvar försäkringen på min gamla katt?

Många sjukdomar och skador kommer med åren och även om man kanske inte vill utsätta sitt djur för en jätteoperation på grund av dess ålder, så kan även en mindre skada eller sjukdom bli till en större kostnad. Din gamla katt kanske hamnar i slagsmål och måste läggas in på djurklinik för omplåstring. En akut vistelse på djursjukhuset i ett par dagar kan kosta flera hundra euro.

Vår Veterinärvårdsförsäkring ersätter kostander för vård och behandling av din katt upp till 3500 euro per försäkringsår.

Varför ska jag försäkra min innekatt?

Innekatter är skyddade från trafikskador och kattslagsmål men kan fortfarande drabbas av sjukdomar och skador inomhus. Även innekatter kan få problem med urinvägarna eller skadas om de ramlar ut från ett fönster eller en balkong. De kan även råka svälja ett föremål som fastnar någonstans på vägen och måste opereras bort.

Jag ska köpa en kattunge som inte är dolda fel-försäkrad. Kan jag själv teckna en Dolda fel-försäkring?

Nej, Dolda fel-försäkringen ska tecknas av din uppfödare och fungerar som ett skydd för honom/henne i det fall kattungen har ett fel som han/hon är ansvarig för. Har kattmamman tilläggsförsäkringen Avel behöver uppfödaren inte teckna en separat Dolda fel-försäkring, eftersom den ingår i Avel.

Du ska alltid begära att få köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar, när du köper en kattunge.

Gäller försäkringen om min katt orsakar en olycka?

Nej, kattförsäkringen gäller för din katt om den skulle bli sjuk eller skadas.