Välj rätt ras

Att bestämma sig för att köpa hund är ett stort beslut som kräver noggrann planering och förberedelse. Det svåraste och viktigaste är att bestämma sig för en ras som passar just dig och din familj allra bäst. Här ger vi dig en liten samlad information om vad som kan vara värt att tänka på.

Att välja ras

Har du bestämt dig för att köpa hund? Det första du bör göra är att samla hela familjen för att diskutera rasvalet. Det största misstaget du kan göra är att välja hund enbart efter utseende!
Tänk på att hunden förhoppningsvis ska leva med er i familjen, tio år eller mer.

Den första frågan är: Vad vill du och familjen ha hunden till?

Varje ras är från början avlad för ett speciellt syfte och användningsområde. En del raser har mycket jakt i sig och behöver jaga för att må bra och en del är framavlade för att valla får långa dagar och har därför mycket energi och uthållighet och måste få arbeta för att hålla sig lugna i hemmet - andra raser mår alldeles utmärkt av en långpromenad och lite bus i trädgården per dag.

Det är ditt ansvar att vara realistisk och ärlig mot dig själv när det gäller hur mycket tid och intresse du har för att träna din hund.

Andra frågor som du kan ställa dig själv är:

Har ni lust att lägga ner mycket tid på pälsvård eller vill du ha något lättskött? Vill ni ha en hund som är följsam och lätt att fostra, eller vill ni ha en hund som är mer självständig och mer av en utmaning att träna? Ska den vara stor eller liten, energisk eller lugn, öppen eller reserverad mot främlingar...

Samla information om rasen

Det finns raser för alla olika smakriktningar och behov, det gäller bara att leta reda på den rätta för just dig och din familj! När du valt ut några raser du är intresserade av kan du kontakta rasklubben som finns på Åland eller genom  Finska eller Svenska Kennelklubben. Där kan du hitta telefonnummer till rasinformatörer inom respektive rasklubb och telefonnummer till uppfödare som bor i närheten av dig.

De allra flesta rasklubbar har idag hemsidor där du hittar mycket information om rasen och telefonnummer till valphänvisare och uppfödare.

Det finns oftast mycket litteratur om nästan varje hundras. En del finns i fackhandeln och en del böcker kanske bara finns att köpa genom respektive rasklubb. Rasklubbens informatör rekommenderar säkert gärna bra läsning om du frågar om hjälp. Det viktiga är att du aktivt tar reda på fakta om rasen du är intresserad av, glöm inte att ta reda på vilka sjukdomar som är kända inom rasen.

Besök hos uppfödare

När du bestämt dig för en ras är det bra att åka runt till flera uppfödare eller besöka evenemang som till exempel utställningar, för att jämföra hundarna och träffa olika individer av samma ras. Även om varje ras har bestämda karaktärsdrag innebär det inte att alla hundar av samma ras har likadant utseende och temperament. När du träffar rasfolk ska du också passa på att ställa alla frågor du har samlat på dig!

Det är viktigt att du hittar en uppfödare som du trivs med och känner förtroende för. Det absolut bästa är om uppfödaren blir den person som du naturligt vänder dig till om du har frågor under hundens fortsatta liv.

Tik eller hane?

När du vet vilken ras du vill ha är nästa fråga om du ska köpa en tik eller en hane. Det kan vara en svår fråga, om du inte redan har en speciell smakinriktning.

Tikar blir oftast mindre än hanarna. En hanhund kan ibland ha svårt att umgås med andra hanhundar medan tikar i regel fungerar tillsammans med såväl andra tikar som hanar. Det finns dock tikar som inte alls tycker om andra tikar och det är precis lika besvärligt som att ha en hanhundsilsk hane.

En fördel med hanarna är att de är lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna, men det finns också hanar som blir extremt tikintresserade och svåra att hantera när löptikar befinner sig i närheten.

En tik löper oftast två gånger om året och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Innan och under löpet kan tiken bli irriterad och nedstämd och även den vanligtvis snälla tiken kan säga ifrån till andra närgångna hundar. Efter löp kan det hända att tiken uppvisar tecken på skendräktighet, vilket kan vara besvärligt för både hunden och ägaren.

Om du är tävlingsintresserad kan tikens löp bli ett bekymmer. Inom vissa grenar får du inte tävla när tiken löper och om tiken är starkt påverkad av sina hormoner kan hon vara svårmotiverad under några månaders tid.

Tänk noga igenom dessa frågor innan ni tar beslutet om en egen hund i familjen– kanske ni kan vara hundvakt över en helg och känna er för innan ni tar beslut?

Vi önskar er lycka till - oavsett vilken hundras ni väljer!