Köp aldrig en smuggelhund

Fall aldrig för frestelsen att köpa en hund som smugglats till Finland, Sverige eller Åland. Gör du det så bidrar du till att oseriösa hundsmugglare och utländska ”valpfabriker” kan fortsätta sin verksamhet, eftersom de lyckats sälja ännu en valp till någon som tror att den gjort valpen en tjänst.

Funderar du på att köpa valp, bör ett av dina viktigaste krav vara att få träffa tiken som är mamma till valpen, på platsen där valpen är uppfödd. Du kan då lättare bilda dig en uppfattning om hur valpen haft det under sin första livstid samt se hur mamman är och mår.

Får du inte träffa mamman till valparna, kan det tyda på att hon är i dåligt skick och att uppfödaren vill undanhålla henne – i värsta fall kan det tyda på att hon inte ens finns i landet utan att valparna har smugglats hit utan henne.

Valparna smugglas till till våra nordiska länder och kan registreras som avkommor till tikar och på så sätt få falska stamtavlor eller säljs som blandrashundar.

Valparna säljs ofta dyrt och kan bära på mycket sjukdomar som sedan sprids i Norden, ofta handlar det om sjukdomar vi inte har i de nordiska länderna och det kan bli stora svårigheter att behandla hunden.

Vi på Ömsen vill därför uppmana alla er som går i valpköpartankar att vara nogrann i ditt val av uppfödare och valp.

Finska och Svenska kennelklubbens webbplats har bra tjänster för dig som letar uppfödare, valp eller vill läsa mer om olika raser.

Länkar