Dolt fel på hund

Hundar räknas rent försäkringsjuridiskt som varor och därför kan även hundar ha så kallade ”dolda fel”. Enligt den *svenska konsumentköplag och finska köpelagen är en person som sålt en valp skyldig att ersätta köparen för dolda fel som uppkommer hos hunden. Hos oss på Ömsen finns en försäkring som ersätter dolda fel, vilket är en stor trygghet för både dig som uppfödare/säljare och dig som köpare.

Med ett dolt fel menas

en sjukdom eller ett fel som har börjat utvecklas före besiktningen och leveransen men som inte kunnat upptäckas. Exempel på dolda fel hos hund är vattenskalle, missbildningar av inre organ och medfödd dövhet.

För att Ömsens Dolda Fel-försäkring ska gälla måste en valp som säljs vara besiktigad av en veterinär inom sju dagar före leveransen till den nya ägaren.

En vanlig veterinärvårdsförsäkring gäller inte för dolda fel eftersom de funnits där när försäkringen tecknades. Däremot kan du som säljare teckna en speciell dolda fel-försäkring för de valpar du säljer. Har du din tik försäkrad med tilläggsförsäkringen Avel så ingår dolda fel-försäkring för hennes valpar som registrerats hos Finska Kennelklubben.

En dolda fel-försäkring gäller till och med att valpen du sålt är två år och en månader gammal ( räknat från leveransdagen, dock senast då valpen är 12 veckor gammal)

OBS! Försäkringen måste dock ha tecknats mellan sju och tolv veckors ålder och valpen måste ha besiktigats sju dagar före leverans.

Som säljare av en valp är du skyldig att ersätta köparen för dolda fel upp till valpens köpesumma i två år och en månad efter leveransen. I tilläggsförsäkringen Avel ingår en dolda fel- försäkring med ersättningsbelopp upp till köpesummam av valpen dock som högst 1500 euro.

Om valpen säljs/köps för en högre summa kan uppfödaren välja att teckna en kompletterade försäkring för överstigande belopp.

Om pengarna för behandling tar slut i dolda fel-försäkringen, är det tryggt att veta att Ömsen fortsätter att ersätta det dolda felet ur valpens egen veterinärvårdsförsäkring om den också finns hos Ömsen.

Det förutsätter att valpens försäkring är tecknad innan det dolda felet upptäcktes.

* Åland ligger mellan fastlandet Finland och Sverige, vi köper flest hundar från Sverige och därför är det bra att känna till dina rättigheter även där!

Välj valp av uppfödare med detta skydd – det är en trygghet för dig som köpare!