Smarta råd inför veterinärbesöket

Det finns pengar att spara på veterinärbesöken och här ger vi dig några tips på hur du kan påverka vad ditt djurs vård kostar. Tanken med djurförsäkring är att alla delar på varandras kostnader, vilket innebär det att vi på sikt hjälps åt att hålla allas premier på en rimlig prisnivå.

Jämför priser

  • Ring runt till olika veterinärer och jämför priserna innan ditt besök. Det kan skilja många hundra euro för samma behandling – specialist vård i Sverige kan vara upp till fyra (4) gånger så dyrt som i fasta Finland! Försök alltid boka en tid så slipper du betala extra avgifter som eventuellt försäkringen inte ersätter.
  • Ta reda på om kliniken du planerar besöka tar ut jour- och akutavgift på dagtid. Dessa extra påslag kan göra ditt besök upp till 50 % dyrare.
  • Be alltid kliniken om en detaljerad besöksspecifikation när du sökt veterinärvård för ditt djur. Du kan då själv kontrollera exakt vad kliniken tagit betalt för.

Våga fråga – spara pengar

  • Våga fråga om hur veterinären planerar behandla ditt djur, vad åtgärderna syftar till och vad hela behandlingen kommer att kosta. Ibland finns alternativ som kan vara mindre kostsamma och ge lika bra resultat.
  • Fråga om djuret måste bli inlagt eller om du klarar av vissa behandlingar själv. Om djuret behöver stanna kvar, fråga när du tidigast kan hämta det. Klinikerna kan ha olika praxis för hur länge ett djur behöver stanna efter till exempel en operation. Många djur kan må bättre av att få ”krya på sig” i det egna trygga hemmet.
  • Är alla undersökningar, provtagningar och behandlingar som föreslås av veterinären nödvändiga? Ifrågasätt om veterinären vill göra om en provtagning eller röntgenundersökning som redan gjort på en annan klinik eller vid ett tidigare tillfälle.
  • Tänk på att din gamla hund ska inte bara klara av en operation under sövning, den ska också klara av tiden efter operationen. Våga fråga innan en stor operation, hur rehabiliteringstiden ser ut och hur prognosen för just ditt djur är. Du kan spara både lidande för djuret och onödiga kostnader för din plånbok – vi vet att detta är känsligt men vi vet att du vill ditt djur det allra bästa!

Våga fråga oss på Ömsen och din veterinärklinik

  • Tveka inte att ta kontakt med oss på Ömsen – fråga om veterinäringreppet ersätts ur det försäkringsskydd som du har valt för ditt djur, detta kan spara mycket irritation och onödiga missförstånd mellan alla berörda parter.
  • Är du missnöjd med oss på Ömsen och vår hantering vid ditt ersättningsanspråk – ta kontakt med oss i första hand. Våga ifrågasätta oss!
  • Är du missnöjd med den veterinärvård du fått eller inte begärt de åtgärder som kliniken tagit betalt för – kontakta veterinärkliniken. Våga ifrågasätta dem!