Frågor och svar om försäkring

Det kan dyka upp många frågor när det gäller hundförsäkring. Här ger vi dig svar på några vanliga frågor.

Vad är det för skillnad mellan de olika försäkringarna?

Olika försäkringar har olika syften. Skillnaden ligger i vad du vill försäkra dig mot.

  • En veterinärvårdsförsäkring skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om din hund behöver undersökas och behandlas av en veterinär till följd av sjukdomar eller olycksfall.
  • En livförsäkring ger ersättning om din hund dör.
  • För dig som är uppfödare har vi en avelsförsäkring.

När du köper en försäkring kan det även finnas möjlighet att köpa en tilläggsförsäkring, som ger dig ett extra skydd mot något som du efterfrågar, till exempel skydd mot medicinkostnader.

Slutligen skiljer försäkringarna sig åt i hur mycket de ersätter och hur mycket du behöver betala i självrisk och premie. Till dig som funderar på att köpa en försäkring råder vi dig till att se över just ditt behov och de faktorer som är viktiga för dig.

Vad kostar en hundförsäkring?

Priset för en hundförsäkring bygger på de skade- och sjukdomskostnader din hundras har. Det innebär att alla hundraser ska bära sin egen kostnad. För hundar som försäkras efter sju års ålder tillkommer ett ålderstillägg. Valpar under fyra månader får en valprabatt under det första försäkringsåret, rabatten är 30% av årspremien. Har du även ditt hem försäkrat hos oss, ger vi dig en lojalitetsrabatt på 50 % av premien.

När behövs veterinärintyg?

Ibland behövs ett veterinärintyg för att teckna- eller ändra i försäkringen. Tänk på att veterinärintyget inte får vara äldre än 7 dagar när du tecknar eller ändrar din försäkring.

Vi kan behöva ett veterinärintyg om:

  • Du försäkrar hunden när den är sex år eller äldre
  • Hunden har ett livförsäkringsbelopp som är högre än 2000 euro
  • Hunden är importerad från ett land utanför Norden.
  • Hunden har eller haft en skadehistorik vid nyteckningen eller vid en utökning av försäkringsskyddet.

Tänk på att alltid köpa en hund som är veterinärbesiktigad innan du hämtar den. Vanliga fel på valpen som upptäcks vid en veterinärbesiktning är: navelbråck, blåsljud på hjärta eller bettfel

Vi behöver alltid en hälsodeklaration när du tecknar en försäkring. En hälsodeklaration består av frågor om hundens tidigare och nuvarande eventuella skador eller sjukdomar. En hälsodeklaration kan du som kund lämna muntligt eller skriftligt.

Om min valp har en anmärkning på sitt veterinärintyg, gäller inte försäkringen för det ”felet” då?

Har din hund en anmärkning på sitt veterinärintyg då du ska nyteckna försäkringen så har ”felet” funnits där innan du tecknar försäkringen, skadan eller sjukdomen är således redan känd och kommer därför att ge en reservation (klausul) i försäkringssskyddet. En reservation kan vara omprövningsbar eller livslång. En reservation kan sättas in i försäkring i efterhand om ex. ett navelbråck upptäcks efter tre månader hos veterinären.
Vid en utvidgning av försäkringsskyddet kan ett nytt veterinärintyg komma att begäras om skadehistorik finns, en reservation kan tillkomma på det utökade skyddet om skadehistorik finns.

När kan jag höja livförsäkringen?

Försäkringsbeloppet i liv- och användbarhetsförsäkringen bestäms av hundens marknadsvärde. Med marknadsvärde menas vad det skulle kosta att köpa en likvärdig hund. Livförsäkringen kan höjas om din hund exempelvis har fått utställnings- eller jaktmeriter och beloppet bestäms bland annat av Finska Kennelklubben (Omakoira) och Svenska Kennelklubbens värderingslistor. Du kan ansöka om höjning av livförsäkringen innan din hund har fyllt sex år (för vissa raser innan fyra års ålder). För att ansöka om höjning av livförsäkringen, kontakta oss så hjälper vi dig.

Finns det någon anledning att ha kvar försäkringen på mitt gamla djur?

Många sjukdomar och skador kommer med stigande ålder, precis som för oss människor. Även om man kanske inte vill utsätta sitt djur för en jätteoperation på grund av dess ålder, så kan också en mindre skada eller sjukdom bli dyr. Din gamla hund kan till exempel drabbas av vinterkräksjukan (vilken inte kräver någon operation) och hunden kanske måste läggas in på djurklinik för att få dropp och hjälp att återhämta sig. En akut vistelse på djurklinik i ett par dagar kan kosta flera hundra euro.

Hos Ömsen får din hund behålla sin veterinärvårdsförsäkring hela livet ut. Veterinärvårdsförsäkringarna har olika försäkringsbelopp, du väljer ett försäkringsbelopp på 2500,  3500 eller 5500 euro per år beroende på vilket skydd du önskar till din hund. Detta belopp förnyas sedan varje försäkringsår, hela hundens liv.

Jag ska köpa en valp snart, när kan jag försäkra den och vilken försäkring ska jag välja?

Du kan försäkra din valp från och med att den blivit sex veckor gammal. Vi rekommenderar alla valpägare att teckna vår veterinärvårdsförsäkring som ersätter kostnader för undersökning och behandling på grund av sjukdom eller olycksfall. Det mest heltäckande skyddet får du om din hund är oavbrutet försäkrad sedan före fyra månaders ålder. Vill du även kunna få ersättning om hunden skulle dö eller avlivas bör du även teckna en livförsäkring. Du kan göra din valpförsäkring ännu mer täckande genom att välja den veterinärvårdsförsäkring som ersätter kostander för medicin, rehabilitering och specialröntgen.

Ska hunden gå i avel rekommenderar vi även att du, förutom en veterinärvårds- och livförsäkring, tecknar en tilläggsförsäkring för avel.

Ska du tävla eller jaga med hunden eller om den ska utföra praktiskt arbete är en tilläggsförsäkring för användbarhet att rekommendera.

Jag ska köpa en valp som inte är dolda fel-försäkrad. Kan jag själv teckna en Dolda fel-försäkring?

Nej, dolda fel-försäkringen riktar sig till uppfödare som har säljansvar för eventuella dolda fel hos sin egen uppfödda och sålda valp.

Gäller försäkringen om min hund orsakar en olycka?

Nej, din hundförsäkring gäller för veterinärkostnader för din hund om den skulle bli sjuk eller skadas och behöva uppsöka veterinär. Din hemförsäkring har ett ansvarsmoment som kan täcka ditt skadeståndsansvar som hundägare, kontakta din skadehandläggare.

Vad är det för skillnader mellan olika försäkringar?

Olika försäkringar har olika syften. Skillnaden ligger i vad du vill försäkra dig mot.

  • En veterinärvårdsförsäkring skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om din hund behöver undersökas och behandlas av en veterinär till följd av sjukdomar eller olycksfall.
  • En livförsäkring ger ersättning om din hund dör.
  • För dig som använder din hund inom något speciellt område har vi olika tilläggsförsäkringar.

Slutligen skiljer försäkringarna sig åt i hur mycket de ersätter och hur mycket du behöver betala i självrisk och premie. Till dig som funderar på att köpa en försäkring råder vi dig till att se över just ditt behov och de faktorer som är viktiga för dig. Fråga oss gärna om råd – vi finns till för dig!