Så räddar du hunden i olika akuta situationer

Här kommer några exempel på akuta situationer där det är bra att veta hur man handlar bäst för att hjälpa hunden.

Huggormsbett

Om hunden är ung, gammal, i god kondition eller har nedsatt leverfunktion spelar roll för hur allvarligt hunden reagerar på ett huggormsbett.

Om hunden blir ormbiten leta efter bitmärket som ser ut som två små hål. Ofta blir det en blå rodnad runt bettet på grund av att giftet är så starkt att vävnaden dör. En kraftig svullnad ses ibland där bettet tagit.

Akut kan hunden dö av arytmier på hjärtat. På sikt kan giftet skada lever eller njurar. Håll hunden lugn och ta den alltid till veterinär.

Värmeslag

En hund kan inte svettas men får ibland lite fuktiga tassar vid stress. Att hässja är däremot hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen, om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet därför bli motsatt.

Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstempen att stagnera (sluta öka) och sedan att sänka den långsamt! Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten. 

Låt det ta upp till ett dygn innan hunden är nere på normaltemp igen. Annars är risken stor att hunden hamnar på undertemp istället vilket är mycket värre.

En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock

Nedkylning

Om hunden blivit nedkyld - se till att hunden torkas torr! Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra för den naturliga uppvärmningen att den rör på sig.

Sårskador

Vid en bitskada är det viktigt att säkerställa att det inte slitits upp sårfickor där infektioner kan gro. I så fall måste de ofta dräneras. Om ett bitsår behöver sys ska det helst göras inom åtta timmar för annars måste veterinären skrapa upp nya sårkanter.

Om en hund har brist på A-vitamin, zink eller alternativt går på kortison tar det längre tid för ett sår att läka. Att såret hålls rent är alltid en förutsättning för att det ska läka fint.

Sår på hornhinnan kan hunden få om den till exempel blir riven av en katt i ögat. Då kniper hunden med ögat och du bör ta den till en veterinär omgående som kan färga ögat. Om den speciella färgen fäster på ögat har hunden ett sår på hornhinnan.

Klokapselbrott

Om hunden tillåts gå med långa klor kan den fastna och råka ut för klokapselbrott. Om det händer väntar man ett dygn och tar sedan hunden till veterinären. Klon har då börjat släppa lite och veterinären kan bedöva hunden och plocka bort klon.

Efter några dagar torkar pulpan och ramlar av. När en ny klo börjar växa ut kan du förstärka den genom att måla på lite nagellack. Lugna koppelpromenader är ett måste eftersom den nya klon är mycket ömtålig. Att hålla noggrann koll på att det inte blir infekterat är också jätteviktigt eftersom det i så fall snabbt kan gå upp i skelettet. Förhindra klobrott genom att kontinuerligt klippa hundens klor.

Magomvridning

Hundens magsäck sitter inte fast på samma sätt som människans. Om magsäcken roterar snörps både magsäck och blodkärl åt. Magomvridning är akut och livshotande för hunden. Buken blir utspänd och hunden får svårt att andas eftersom magsäcken trycker upp mot lungorna. Hunden måste så snabbt som möjligt tas till veterinär som kan tömma ut gas och maginnehåll via en sond eller kanyl i buken. Magomvridning påverkar hjärtat akut.

Främmande föremål i magen

Om hunden fått i sig något olämpligt kan du försöka få den att kräkas. Salt i vatten (Obs! inte för mycket salt för det kan istället leda till saltförgiftning) eller lite senap på tungan kan framkalla kräkningar. Föremål som sitter fast i matstrupen i mer än ett dygn riskerar att perforera matstrupen.

Om hunden ätit något frätande ska du dock absolut inte försöka få den att kräkas eftersom hunden då kan få i sig giftiga ångor vilket ger så kallad kemisk lunginflammation. 

Förgiftning

Hunden kan bli förgiftad av att äta eller andas in något olämpligt. Den kan också få i sig gift via huden eller tassarna. Vissa gifter ger kroniska skador och andra gifter kan lagras i kroppen under lång tid innan de påverkar hunden. Hur dålig en hund blir av ett gift är väldigt individuellt och storleksbetonat.

Om du misstänker att din hund blivit förgiftad försök alltid ta reda på av vilket slags ämne och hur mycket den kan ha fått i sig. Känner du dig orolig kontakta alltid din veterinär.

Lista på ämnen som är giftiga för hunden hittar du här.