Lista på ämnen som är giftiga för hund

Har din hund stoppat i sig något något olämpligt? Hundar är ofta experter på att på att äta sånt de inte ska. Det är inte heller lätt att ha koll på vad som är farligt för hund och inte. Vissa saker kan vara direkt livshotande, medans annat endast är giftigt i stora mängder. Här listar vi några av de saker som kan orsaka förgiftning hos din hund.

Misstänker du att din hund har blivit förgiftad?

Försök att ta reda på:

  • Vad din hund fått i sig?
  • Hur mycket har hunden fått i sig?

Rådgör alltid med en veterinär om du är osäker. Om du måste uppsöka veterinär är det bra att ta med så mycket information som möjligt om vad och hur mycket din hund kan ha ätit.

Läs mer på:

Blågröna alger

Hundar som badar eller dricker vatten ur sjöar eller vattendrag under algblomning kan drabbas av förgiftning. Blågröna alger innehåller algtoxiner (cyanobakterier) som är giftiga för hund.

Om din hund blir förgiftad eller inte beror på halterna av algtoxiner i vattnet, hur länge din hund badar och om hunden har druckit av vattnet.

Göra själv: Misstänker du att din hund är förgiftad, skölj och schamponera hunden. Se till att din hund inte slickar sig i pälsen.

Symtom: Diarré, kräkningar, fragda, klåda, irritation, kramp, förlamning, leverskador, njurskador, nervskador, lungpåverkan, invärtes blödningar m.m. Kan i västa fall leda till dödsfall.

Choklad

Choklad innehåller teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund klarar av är individuellt och storleksberoende.

Symtom: Kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning m.m. Kan även leda till dödsfall.

Deg och jäst

Jäsande degar och jäst är inte bra för hundar att äta. Jästen jäser i magen på hunden och det bildas alkohol. Tillståndet är sällan livsfarligt men skapar stort obehag för hunden. Var därför noga med att ställa degen utom syn- och räckhåll för din hund.

Göra själv: Håll din hund udner uppsikt så att hunden inte skadar sig. En berusad hund kan lätt göra sig illa i exempelvis trappor och på bordskanter. Vissa hundar kan även bli aggressiva när de blir berusade då tillståndet även är en obehaglig situation för dem.

Symtom: Ostadighet, vinglighet m.m.

Ekollon

Ekollon innehåller tannin som hundar är känsliga mot då det är frätande. Får hunden i sig en hög dos kan det vara dödligt.

Symtom: Trötthet, minskad/ingen aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskada, leverskada m.m. Kan även leda till dödsfall.

Getingstick

Ett getingstick eller andra insektsbett brukar inte vara farligt för hunden, men hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot ex. getingstick och kan få en allergisk reaktion. En hund kan, utan att vara överkänslig även drabbas av en allergisk reaktion om den blir stucken ett flertal gånger. Jordgetingstick framkallar oftare allergiska reaktioner då de är mer aggressiva än vanliga getingar och sticken brukar ofta bli fler.

Göra själv: Håll din hund under uppsikt. Upptäcker du några tecken på allergisk reaktion – kontakta veterinären för rådgivning eller uppsök veterinär vid stora besvär.

Symtom: Lokal svullnad, kräkningar, andningsbesvär m.m.

Glykol

Glykol är mycket giftigt för hundar, även i en liten mängd. Kylarvätska och spolarvätska är exempel på vätskor som innehåller glykol. Glykol är väldigt sött och hundar brukar tycka att det är gott att slicka i sig. Om en hund fått i sig glykol bildas kristaller i njurarna.

Göra själv: Uppsök veterinär vid misstanke om glykolförgiftning!

Symtom: Ökad törst, ökad urinering, vinglighet, nedsatt njurfunktion m.m.

Kakao

Kakao innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Hur mycket kakao en hund klarar av är individuellt och storleksberoende.

Symtom: Kräkningar, buksmärtor, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning m.m. Kan även leda till dödsfall.

Lök

Lök innehåller alicin som är giftigt för hundar. Alicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Det är svårt att veta hur mycket lök som kan leda till förgiftning. Ge därför inte din hund någon form av lök.

Viktigt att tänka på för dig som brukar ge din hund matrester är att våra matrester ofta innehåller stora mängder lök.

Symtom: Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor m.m. Kan även leda till dödsfall.

Nötter

Nötter ska inte ges till hundar då de kan innehålla aflatoxin som hundar är känsliga mot. Även en liten dos av giftet kan orsaka förgiftning hos din hund. Aflatoxin är en mögelsvamp som växer på nötter. Macadamianötter anses vara extra giftiga för hundar. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund.

Symtom: Minskad aptit, kräkningar, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet, förlamning m.m. Kan leda till dödsfall.

Paddor

Paddor har körtlar under huden som utsöndrar ett gift som hundar är känsliga mot. Giftet är inte så starkt på nordiska paddor, men din hund kan ändå drabbas av padd-förgiftning. Din hund kan bli förgiftad av att tugga eller slicka på en padda. Denna typ av förgiftning är oftast inte farlig för din hund utan mest besvärande för hunden.

Göra själv: Inspektera hunden, framförallt i munhålan. För det mesta behöver du endast hålla din hund under uppsikt. Blir din hund kraftigt påverkad kan du kontakta veterinär.

Symtom: Ökad salivutsöndring (kan riktigt löddra ur munnen), minskade pupiller m.m.

Russin, vindruvor och korinter.

Russin, vindruvor och korinter kan orsaka njursvikt hos din hund. Vilken mängd en hund klara är individuellt och storleksberoende. Ge därför inte din hund russin, vindruvor eller korinter.

Symtom: Diarré, kräkningar, buksmärtor, vinglighet, seghet m.m.

Råttgift

Råttgift innehåller ämnen som försämrar blodets förmåga att koagulera. Om din hund fått i sigråttgift kan det leda till inre blödningar. Detta tillstånd kan avar livshotande.

Göra själv: Råttgift kan vara olika farligt beroende på innehåll, ta därför reda på vilken sort din hund har ätit. Ta med förpackningen till veterinären.

Symtom: Blödningar ur nos, munhåla och svalg. Blåmärken, inre blödningar, blod i avföringen m.m. Kan leda till dödsfall.

Xylitol

Xylitol är farligt för hundar då det sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Tandkräm, tuggummi, godis och lightprodukter är exempel på produkter som innehåller xylitol. Hur mycket xylitol en hund klarar av är individuellt och storleksberoende. Ge aldrig din hund något som innehåller xylitol.’

Symtom: Kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper, medvetslöshet m.m. Kan leda till dödsfall.

Salt

Om din hund får i sig för mycket salt kan den drabbas av saltförgiftning. Din hund kan ha druckit saltvatten eller ätit salt mat som kan försätta din hund i detta tillstånd. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket kan vara direkt livsfarligt!

Symtom: Diarré, kräkning, seghet, stelhet, kramper m.m.

Svamp

Giftig svamp är farligt för hundar. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att kontakta veterinär så fort som möjligt.

Symtom: Kräkningar, diarré, skakningar m.m.

Värktabletter

Värktabletter ämnade för människor ska endast ges till hund på inrådan av veterinär. Dosering skiljer sig mellan människa och hund och behöver fastställas av en veterinär. Överdosering av värktabletter kan förgifta din hund.

Symtom:  Överdos av paracetamol  ger leverskador, försämrad syretransportering i blodet m.m. Acetylsalicylsyra kan ge kräkningar och diarré.

Växter

Det finns oändligt många sporters växter och det kan vara svårt att veta vilka som är farliga för din hund och inte. Är du osäker på om en växt är giftig kan du alltid kontakta din veterinär.