Vilken hästförsäkring ska jag välja?

Rid- och brukshästar

Oavsett om du rider på amatör- eller elitnivå eller om du använder din häst i skogsarbete rekommenderar vi alltid Maximal. Försäkringen kan tecknas för alla hästar utom trav- eller galopphästar som tränas för eller deltar i tävlingar. Det innebär att du även kan teckna en Maximal på din trav- eller galopphäst som inte satts i träning eller efter avslutad tävlingskarriär.

Avelshästar

Om du enbart använder din häst i avel rekommenderar vi Avel. Om du både rider och avlar på din häst kan du teckna en tilläggsförsäkring till hästens livförsäkring: Avelsduglighet för sto eller Impotensskydd hingst. Till skillnad från Maximal ersätter Avelsduglighet för sto, upphörd avelsduglighet istället för upphörd ridbarhet. Det innebär att Avel inte gäller för sjukdomar eller skador som berör hästens rid- eller bruksegenskaper. Avel kan tecknas för sto som uppnått tre års ålder och för hingst godkänd av rasnämnd.

Om du har hingst i avelsverksamhet

Om du har en hingst i avelsverksamhet rekommenderar vi dig att teckna Hingstavbrott. Försäkringen tecknas för en betäckningsäsong åt gången.

Trav- och galopphästar

Om du tränar eller tävlar din häst för trav eller galopp rekommenderar vi Racing. Du kan även teckna Maximal på din trav- eller galopphäst så länge den inte satts i träning eller efter avslutad tävlingskarriär. Maximal ersätter fler sjukdomar eller skador men så fort hästen satts i träning måste du komma ihåg att ändra försäkringen till Racing eller Begränsad.

Alla typer av hästar

Om ditt försäkringsbehov inte är så stort eller om du av ekonomiska skäl är intresserad av billigare alternativ, kan vi erbjuda Begränsad eller Katastrof. Innehållet i dessa försäkringar är naturligtvis mer begränsat. Försäkringarna kan tecknas för alla hästar oavsett användningsområde. Försäkringarna kan också kombineras med andra produkter. Katastrof kan också tecknas kollektivt.

Så här kan du kombinera din försäkring

Om du önskar en annan försäkringslösning utöver de traditionella försäkringsformerna, kan du utifrån ditt eget behov välja att kombinera liv- och veterinärvårds-försäkringarna. Vilka förutsättningar som gäller för val av försäkringsmoment finner du i presentationen av respektive försäkringprodukt. Du kan exempelvis inte teckna en Maximal Veterinärvårdsförsäkring i kombination med Racing Livförsäkring om det är en trav- eller galopphäst som tränas eller tävlas.

Vill du läsa villkoren?

Då kan du gå in under våra Hästvillkor och läsa hela villkoret