Frågor och svar

Det kan dyka upp många frågor när det gäller hästförsäkring. Här ger vi dig svar på några vanliga frågor.

Vad är det för skillnad mellan olika försäkringar?

Olika försäkringar har olika syften. Skillnaden ligger i vad du vill försäkra dig mot.

  • En veterinärvårdsförsäkring skyddar dig mot kostnader som kan uppstå om din häst behöver undersökas och behandlas av en veterinär till följd av sjukdomar eller olycksfall.
  • En livförsäkring ger ersättning om din häst dör.
  • En användbarhetsförsäkring ger ersättning om du inte längre kan använda din häst i det område den är tänkt för.

När du köper en försäkring kan det även finnas möjlighet att köpa en tilläggsförsäkring, som ger dig ett extra skydd mot något som du efterfrågar.

Slutligen skiljer försäkringarna sig åt i hur mycket de ersätter och hur mycket du behöver betala i premie. Till dig som funderar på att köpa en försäkring råder vi dig till att se över just ditt behov och de faktorer som är viktiga för dig.

Vad kostar en hästförsäkring?

Kostnaden (premien) för en hästförsäkring påverkas av vilket försäkringsbelopp, typ av försäkring du har valt. Premien påverkas även av hästens ras.

När behövs veterinärintyg?

Ibland behövs ett veterinärintyg för att teckna eller ändra försäkringen. Tänk på att veterinärintyget inte får vara utfärdat för mer än 30 dagar sedan, från den dagen försäkringen/ändringen ska börja gälla.

Om veterinärintyg behövs eller inte beror bland annat på vilken försäkring och vilket livförsäkringsbelopp du tecknar. Vad som gäller i ditt fall kan vi upplysa dig om när du tar kontakt per teleon, mail eller genom personligt besök.

Vi behöver alltid en hälsodeklaration när du tecknar försäkring. En hälsodeklaration består av frågor om hästens tidigare och nuvarande eventuella skador eller sjukdomar. En hälsodeklaration kan du som kund lämna muntligt eller skriftligt.

Gäller försäkringen om min häst orsakar en olycka?

Nej, hästens försäkring ersätter endast veterinärkostnader för hästen. För personförsäkring bör ni kontakta Alandiabolagen för vidare råd om skydd. Ansvarsförsäkring om din häst orsakar sakskada, kan ersättas ur din hemförsäkring.

Finns det någon anledning att ha kvar försäkringen på min gamla häst?

Många sjukdomar och skador kommer med åldern, och även en lindrig skada eller sjukdom kan bli en stor kostnad. En akut vistelse på djursjukhus i ett par dagar kan kosta många tusenlappar och en försäkring är en bra trygghet för dig och din häst om oturen är framme.

Måste min häst vara vaccinerad för att kunna försäkras?

Nej, vi har inga krav på vaccination för att försäkra en häst hos Ömsen. Däremot lämnar vi enbart ersättning för stelkramp om hästen är tillräckligt vaccinerad mot detta. Rådgör gärna med din veterinär för att din häst ska få ett fullgott skydd.