Hästkalender Juli

Högsommaren är ljuvlig för oss alla. De tidiga morgonturerna i sällskap med din häst kan ibland erbjuda intensiva naturupplevelser. Du kommer t.ex. påfallande ofta nära det vilt som finns i markerna. Sommaren är kort, så det gäller att ta tillvara på vart och ett av dess glädjeämnen.

Fång vid betesgång

Fång kan uppstå vid rubbningar i hästens tarmflora till följd av överutfodring eller tvära foderbyten. I det akuta skedet uppstår kraftig smärta och värme i hoven. Detta kan övergå i kroniska förändringar och göra hästen obrukbar. Sjukdomen förekommer hos alla hästraser, men drabbar speciellt ponnyer. Tänk på att ta det försiktigt då du släpper ut din häst på frodigt vårbete.

Skugga och skydd - viktigt på betet

Ett bra hästbete ska ha skyddande vegetation där hästarna kan erbjudas svalkande skugga. Vindskydd, iform av vegetation eller ständigt tillgänglig byggnad där hästarna kan gå in är också nödvändigt.

Bekämpa insekterna

Flugorna, myggen, bromsarna, fästingarna och knotten är sommarhalvårets gissel för hästarna, men som hästägare kan du faktiskt göra en del för att lindra plågan. En s.k. flywiel består av fransar som skyddar hästens ögon. Den kan användas både på beteshästar och då hästen tränas. Det finns medel som håller insekterna borta, rådgör med din veterinär. Beteshästar får lätt flugägg i ögonen, vilket leder till inflammationer. Skölj med ögonbad!

Plötslig hälta - kanske hovböld

Plötsliga, kraftiga hältor utan några yttre tecken på skada härrör ofta från hoven. Ökad värme i hoven, svullnad i ballgropen samt kraftig puls i fotens artärer är tecken som tyder på hovböld. Orsaken är oftast tramp på en sten eller annat hårt föremål. Då uppstår en smärtsam blödning i hovens läderhud. Ibland tränger bakterier in och en infektion uppstår. Att lokalisera och behandla en hovböld kräver hjälp av veterinär, och veterinären kan också se om en allvarligare skada, t.ex. hovbensfraktur, föreligger.

Som hästägare kan du göra mycket för att förebygga hovbölder. Undvik arbete på olämpligt underlag, lägg heltäckande sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade beteshästar barfota med tunnare hovsula än då de är skodda. En vanlig orsak till blockhälta hos föl är ofta hovböld.