Hästkalender Februari

Härda ut - det är inte långt till våren. För hästägaren är februari månad långt ifrån en transportsträcka. Tävlingshästar skall grundtränas, ston är i sista stadiet av dräktighet.

Växande unghästar, val av avelshingst - listan över hästägarens "vinterpyssel" blir i varje enskilt fall oftast ganska lång. Här följer några vinterråd av allmän karaktär.

Snöklampar

Att snö "klampar i" och fastnar som klackar i hovarna är vanligt under mildare vintrar. Problemet är oftast värst när man skrittar. I trav kan klamparna ibland slås ur då hoven sätts i marken. I vissa fall hjälper det (för en kortare stund) att pensla hovfett på hovens undersida. Sulor under hoven minskar problemet. Det finns speciella sådana för just ridning i snö. Anpassa tempot till underlaget. Med en trä- eller gummiklubba hängande på stalldörren kan du slå ur isklamparna innan hästen tas in i stallet - så den inte halkar på stallgången!

Vinterhagen - viktig men farlig

En bra vinterhage har inte stora isfläckar där obroddade hästar kan halka och komma till skada. Särskilt förrädiska är isfläckar som täcks av snö. Skotta, salta och sanda där det behövs. Tänk också på att snövallar längs stängslet kan störa eltrådens funktion. Glöm inte att hästarna behöver tillgång till vatten som inte är fruset. Anlägg flera utfodringsplatser. Det håller hästarna rörliga i hagen och dessutom blir marken mindre upptrampad än om utfodringen koncentreras till en och samma plats.

Avlusning

Hästar i flock som inte tränas, tvättas och ryktas regelbundet drabbas lätt av yttre parasiter. I de flesta fall handlar det om löss, som man ser som små gråvita "fjäll" i hårremmen. Det finns effektiva preparat för avlusning. Rådgör med din veterinär!

Lösdriftsstallet vintertid

Allt fler unghästar föds numera upp i lösdrift. Denna form av uppfödning ger många fördelar, men hästarna i ett lösdriftsstall är långt ifrån underhållsfria. När många hästar samlas på en begränsad yta måste man vara mycket noga med parasitkontrollen.

Kontrollera dagligen noga hullet och beteendet hos varje individ. Vissa hästar tar för sig för mycket vid utfodringen, andra blir mobbade eller är allmänna hackkycklingar. Alla hästar passar helt enkelt inte för lösdrift.

Har du ett gallsto?

För att få igång stabila och tydliga brunster bör stoet vistas utomhus i dagsljus så mycket som möjligt. Det kan också vara bra att "förlänga" hennes dygn genom att låta en lampa vara tänd i stallet några timmar efter mörkrets inbrott. Ljuset inverkar på de delar av hormonsystemet som styr brunstcyklerna. Den första brunsten på vårvintern erbjuder ett bra tillfälle för bakteriologiska livmoderprov. Rådgör med din veterinär!