De första stationerna för snabbladdning på Åland

Pressmeddelande 3.7.2017

Genom ett unikt samarbete mellan Ålands Elandelslag, Ömsen och Ab Mathias Eriksson byggs de två första stationerna för snabbladdning av elbilar på Åland. Stationerna uppförs vid Kantarellen och vid Mattssons i Godby. Syftet är att öka antalet elbilar samt att bidra till en bättre miljö.

Vid varje laddningsstation ska upp till två bilar kunna laddas samtidigt. Laddtiden är kort och på mellan 15 och 45 minuter kan elbilarna laddas fullt för ytterligare körning. Laddningsstationerna ska placeras vid Kantarellens parkering och i Godby i anslutning till Mattssons parkering.

Det är en investering på totalt 100 000 euro varav landskapet bidrar med 40 000 euro. Resterande del står de tre intressenterna Ömsen, Ab Mathias Eriksson och Ålands Elandelslag för. Ålands Elandelslag kommer att stå för driften av laddningsstationerna.

-Genom de nya laddningsstationerna vill vi medverka till att transporterna blir mer hållbara, vi tror verkligen på det här, säger David Karlsson på Elandelslaget. Det ligger helt rätt i tiden.
-Laddningsstationerna får en strategisk placering vilket gör att elbilsägarna kan handla samtidigt som elbilen blir laddad med ny grön el. Med fler elbilar blir miljön bättre, säger Dan-Johan Dahlblom på Mathias Eriksson.

-För Ömsen är det självklart att bidra till att utveckla Åland. Vi vill att det ska vara lika enkelt att köra elbil som vanlig bil på Åland. Men med den livsviktiga skillnaden att elbilarna är mycket renare och bättre för oss som bor här, säger Dan-Erik Woivalin, på Ömsen.

De två laddningsstationerna beräknas stå klara för användning i höst.